Napernyők, napellenzők őszi-téli tárolása

3 tipp napernyők, napellenzők őszi-téli tárolásához

Ahogy haladunk az ősz vége felé, és egyre ritkábban vakít minket a napfény, úgy merül fel a kérdés: mit kell tennünk ahhoz, hogy napernyőnket, árnyékolónkat profi módon készítsük fel a többhónapos pihenésre – anélkül, hogy az anyag vagy a szerkezet károsodna?

A különböző lakáskultúra és életmód cikkeket olvasva természetes, ha november táján elkap minket a téliesítési láz: mással sem találkozunk, mint a virágok átköltöztetéséről, otthonunk kisebb-nagyobb átalakításáról szóló írásokkal. Nos, egy témát tekintve szerencsére nincs különösebb teendőnk: a prémium árnyékolástechnika eszközei, vagyis a napernyők, napellenzők a fagyok előtt nem kívánnak extra figyelmet vagy költséges beavatkozást. Ha rendeltetésszerűen használjuk őket, és pár apróságra odafigyelünk, az egy-két, de akár tízéves kitekerhető napellenző vagy oldalkaros, oszlopos napernyő is készen áll a téli pihenésre.

A prémium minőségű Scolaro napernyőt télre száraz állapotban érdemes eltenni.

A textil és a szerkezet védelme

Az árnyékolás.hu szakértői nem véletlenül javasolják, hogy a napellenzőt minimum 10-15%-os dőlésszögben kell felszerelni: az enyhe lejtés biztosítja ugyanis, hogy a vízcseppek maguktól legördüljenek a síkon. Az eső így nem ül meg a terasz vagy erkély napellenző textiljén, súlyával nem terheli a tartószerkezetet, a nedvesség pedig nem teszi próbára a speciális, gomba-és penészölő anyagokkal kezelt anyagot. Télen azonban nem elég, ha csak a megfelelő felhelyezésre hagyatkozunk.

A hó, bár fagyott víz, mégis teljesen máshogy viselkedik, mint az esőcseppek: formájukat tekintve laposabb szemekről beszélünk, melyek nem peregnek le, hanem megülnek, és szépen gyarapodva hatványozott többletsúlyt terhelnek a drapériára, a szerkezeti elemekre. A textil így idővel megnyúlhat, megereszkedhet – ha pedig egy seprűnyéllel próbáljuk alulról felnyomva hótalanítani a napellenzőt, az anyag akár be is hasadhat. Súlyos esetben a falikonzol, a karok is sérülhetnek, így napellenzőnk használhatatlanná válhat.

Azt javasoljuk, hogy a késő őszi, téli hónapokban tartsuk betekert állapotban a napellenzőt, becsukva (ha lehet, zárt térbe helyezve) napernyőt. Ha aggódunk kerti ülőgarnitúránkért, inkább ponyvázzuk le a bútorokat, ha tartunk a nedvesen csúszóssá váló hidegburkolattól, helyezzünk ki lépésbiztos gumiszőnyegeket.      

A Bat napellenzők megtalálhatók az Árnyékolás.hu választékában
Napellenzőnket őszre-télre tekerjük be – óvjuk meg a textilt és a szerkezetet a sérülésektől!

Csak szárazon!

Bármilyen terasz árnyékolót készülünk eltenni, feltétlenül figyeljünk arra, hogy a drapéria tökéletesen száraz legyen. Hónapok alatt az esetleges, szálak között megbúvó nedvesség kikezdheti az anyagot, megtelepedhetnek rajta baktériumok, gombák, megjelenhet a színt elcsúfító penész. Ha a hirtelen ránk szakadó őszi eső miatt gyorsan be kellett vonnunk a textilt, a vihar elvonulta után érdemes a szerkezetet újra kinyitni, hagyni alaposan kiszellőzni, megszáradni.

Éves karbantartás?

Az árnyékolás.hu több mint 30 éve képviseli Budapesten a kültéri árnyékolástechnika felső kategóriáját. Mi a minőségben, az időtálló megoldásokban hiszünk, így büszkén mondhatjuk: termékeink – amennyiben azokat szakértőink szerelték fel, illetve azokat rendeltetésszerűen használják – nem igényelnek éves ellenőrzést, szervizt. Tény, hogy a külső ablak árnyékolók, a folyamatos UV sugárzásnak kitett napernyők idővel elöregszenek, azonban a nálunk forgalmazott, prémium Sattler textilek, a világszínvonalú Bat szerkezetek, valamint a legmagasabb olasz minőséget képviselő Scolaro napernyők, ha minden rendben van, nem szorulnak éves karbantartási kiszállásra.

Elég, ha odafigyelünk hűs árnyékot adó napellenzőinkre, így azok hosszú, hosszú ideig kifogástalan szolgálatot teljesítenek anélkül, hogy tél közeledtével extra időt és költségeket kellene rájuk fordítanunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük