Napellenzők – Így válasszon hosszú távra

Napellenzők minden szinten

„Napellenző teraszra”, „panel erkély árnyékolás”, „ejtőkaros napellenző”, „kitekerhető napellenző árukereső” – csak néhány olyan kifejezés, melyre rengetegen keresnek rá az interneten a nyári hónapok folyamán. Mivel a napellenzők kínálata hatalmas, legtöbbünkben ehhez hasonló kérdések fogalmazódnak meg: mi a biztosíték arra, hogy a megvásárolt napellenző nem fog néhány éven belül tönkremenni? Honnan lehet tudni, hogy a kiválasztott cég megbízható, kellő szakértelemmel rendelkezik és megfelelően telepíti majd a terméket? Alább ezekre a kérdésekre adunk választ.

Napellenzők: amit vásárlás előtt tudni érdemes

Napellenzők tekintetében hazánkban sajnos nincs könnyű dolguk a vásárlóknak: számos vállalkozó olcsó, de gyenge minőségű termékekkel próbálja magához csalogatni a vevőket, ugyanakkor önmagában a magas ár sem garancia a valódi minőségre. 

Amennyiben esetleg mégis sikerül megfelelő minőségű napellenzőt vásárolni, a hosszú élettartam sok esetben a szakszerűtlen telepítésen bukik el. 

A megfelelő vállalkozó kiválasztása tehát kulcsfontosságú ahhoz, hogy évekig kifogástalanul működő és szép állapotú napellenző árnyékában élvezhesse a jó időt családja, irodája vagy üzlete teraszán.

Így szűrjön a vállalkozók között

Ami szerintünk a legfontosabb, az a magas minőség és a hosszú élettartam. Mi arra törekszünk, hogy ügyfeleink elégedettek legyen velünk, minket ajánljanak az ismerőseiknek, ezért csakis a legmagasabb minőség a magunkkal szemben is elvárt minimum.

1, Ellenőrizze a cég weboldalát

Egy minőségi, fontos technikai paramétereket, leírásokat, valamint számos referenciamunkát tartalmazó weboldal mindenképpen jó kiindulópont lehet. A több évtizedes szakmai tapasztalat, valamint a cég régebb óta fennálló stabil helyzete a piacon is bizalomra adhat okot. 

Amennyiben a napellenzők gyártója a honlap szerint maga a vállalkozó – amit saját telephellyel, külön varrodával és alapanyag-raktárkészlettel is tud igazolni – érdemes az adott céget komolyan venni! Amennyiben ideje engedi és a távolság sem vészes, érdemes akár a telephelyre is elmenni és leellenőrizni.

2, Vessen egy pillantást a cég beszállítóira

A cég beszállítóit is érdemes közelebbről megvizsgálni: szigorú minőségbiztosítási és minőségellenőrzési rendszerrel rendelkeznek? Hány országba szállítanak? Évente hány napellenző-alkatrészt készítenek? 

Az Árnyékolás.hu például a napellenzők fémszerkezeteit a világ egyik legjelentősebb napellenzőgyártó cégétől, a BAT Group-tól importálja, cégünk a gyár hazai vezérképviselete. A BAT Group a világ 5 földrészének 70 országába exportál és évente 250 ezer napellenzőhöz 5 millió alkatrészt készít. Minden termékük rendelkezik TÜV Rheinland (ID 7435) és CE (EU minőségi megfeleltetés) minősítéssel. A láncos csuklók terhelését továbbá úgy alakítják ki, hogy azok minimum 10.000 ki- és bemozgatást kibírjanak. Ez azt jelenti, hogy évi 150 nap használatot, napi 2 nyitást/csukást számolva a napellenzők szerkezetének élettartama legkevesebb 16,7 év. Ezek az alkatrészek zord éghajlati körülmények (pl. az ausztrál óceánpart sós levegős, szeles körülményei) között is bizonyítanak. 

3, Látogasson el a cég bemutatótermébe

Mindenképpen bizalomra ad okot, ha a cég rendelkezik bemutatóteremmel. Használja ki a lehetőséget és tekintse meg élőben is a mintadarabokat! Így tisztább képet kaphat a napellenzők minőségéről.

Jó jel továbbá, ha a bemutatóteremben felkészült szakemberek várják, akik minden kérdésére kimerítő választ adnak.

4, Érdeklődjön a megrendelés menete felől

Amennyiben a fenti lépések során jól teljesített a cég, érdemes a megrendelés menete felől érdeklődni.

Tegye fel az alábbi kérdéseket:

  • Helyszíni felmérés fogja megelőzni az árajánlatot?
  • Kell fizetni a helyszíni felmérésért?
  • Hogy fog kinézni a szerződés?
  • Számlát fogok kapni?
  • Mennyi időre szól a garancia?
  • Mennyi idő telik el a napellenző/napellenzők megrendelése és a beszerzés között?
  • Hogyan kell karbantartani a megrendelt terméket?

Érdemes tudni, hogy helyszíni felmérés nélkül tökéletes végeredményre nem lehet számítani. A felmérés során továbbá pontosabb képet kaphat a cég alkalmazottainak szakmai felkészültségéről is.

A napellenzők megrendelése során mindenképpen ragaszkodjon a formai követelmények betartásához, érvényes szerződéshez, valamint a számlához. A garancia ugyanis csak így érvényesíthető.

Tartós és masszív napellenzők: erről ismerheti fel őket

A vállalat szakmai tudásának, tapasztalatának, valamint korrekt hozzáállásának szűrése mellett elengedhetetlen, hogy a napellenzők minőségéről is tiszta képet kapjon még a megrendelés előtt. A kérdés: hogyan?

Összeszedtük a legfontosabb követelményeket, melyeknek a napellenzőknek meg kell felelniük. 

Rozsdamentes csavarok

Kültéri napellenzők esetében fontos, hogy a cég rozsdamentes csavarokat használjon mindenhol, ahol a műszaki adottságok engedik, hiszen az időjárás viszontagságai igénybe veszik az árnyékolót. Amennyiben a napellenzők csavarjai nem rozsdamentesek, számítania kell bizony arra, hogy 1-2 éven belül rozsda kezd el folyni az alkatrészekből.

Továbbá a maximális biztonság érdekében a csavaroknak legalább 8.8-as szakítószilárdságúnak kell lenniük, valamint önzáró anyával kell rendelkezniük, hogy a csavarkötések ne lazulhassanak meg a napellenzők mozgatása során.

A minőség a napellenzők hosszú élettartamának titka

Galvanizált zártszelvény

A zártszelvény a napellenző gerince, ettől stabil a szerkezet. Az Árnyékolás.hu a nagyobb biztonság érdekében 2 mm falvastagságú zártszelvényre építi napellenzőit. Az általunk készített napellenzők ettől olyan masszívak. 

Nagyon fontos továbbá, hogy a zártszelvény ún. galvánfürdőben előkezelt, vagyis belül is rozsdamentesített legyen. Így a rozsda évek múltán sem fog folyni a falon. 

Hogy a későbbi költségektől és bosszúságtól megkímélhesse magát, mindenképpen érdemes tehát ezekre a paraméterekre is rákérdeznie a vásárlás előtt.

Minőségi öntvények

Az öntvények minősége adja meg a napellenzők erősségét, ugyanis ezek az alkatrészek törnek el egy nem megfelelő minőségű napellenzőben a legelőször.

Hogy ez az Ön napellenzőjével ne történhessen meg, az alumínium alkatrészeknek nyomás alatt öntöttnek kell lenniük vagy extrudált profilból kell készülniük. Ennek köszönhetően az alkatrészek belsejében nem keletkeznek rejtett buborékok. Következésképp a napellenzők masszívak és hosszú életűek lesznek. Az Árnyékolás.hu napellenzőinek alkatrészei a fenti követelményeknek megfelelően készülnek, ezért is kapták meg a nemzetközi TÜV-minősítést.

Az öntvények minősége adja meg a napellenzők erősségét

A napellenzők rugói és a feszesség

A rugók biztosítják a napellenzők feszességét. Ezért könyökkaros napellenzők (más néven csuklókaros napellenzők) esetében fontos, hogy a könyökkarokban kettő, illetve nagyobb kinyúlás esetén három rugó biztosítsa a megfelelő feszességet. 

Az Árnyékolás.hu ezért is állíthatja büszkén, hogy 6 méter szélességig bőségesen elegendő két könyökkar használata. Valamint így tudunk normál könyökkarral 4,1 méter kinyúlást is biztonságosan elérni.

Megfelelő UV-védelmet nyújtó, tartós ponyva

A prémium fényvédelem fontos alkotóeleme a ponyva. A minőségi textil sokáig megőrzi eredeti szépségét és állapotát. Érdemes ezért olyan céget választania, mely több éves garanciát biztosít a ponyvákra.

Az Árnyékolás.hu textil beszállítója, a Sattler Group vásznaira 5 év fakulási garanciát vállal. A szövet szálában színezett, ezzel is elősegítve a hosszú távú színtartósságot.

A fentieken kívül az UV-védelem kérdése sem elhanyagolható. A Sattler ponyvák UV 801-es szabvánnyal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy extrém környezetben is letesztelték őket, biztosítva, hogy a napellenzők valóban megbízható védelmet nyújtanak a káros sugarak ellen. Így Ön egész nyáron maximális biztonságban lazíthat kedvenc napellenzője árnyékában.

A napellenzők dőlésszöge

A dőlésszög állíthatósága napellenzők esetében mindig fontos kérdés. Kérdezzen rá ezért mindenképpen, hogy a napellenzők dőlésszöge fokozatmentesen állítható-e 0-90 fok tartományban, vagy akár függőleges napellenző is kialakítható belőle?

Külön pluszpont, ha a dőlésszög egyszerűen állítható például kurbli segítségével.

Motoros napellenzők & intelligens megoldások

Nagyobb méretű napellenzők esetében motorizált megoldást javaslunk. Ebben az esetben a napellenző nem hajtókarral, hanem egy – a tengelyhez szerelt – elektromotorral működtethető. Ezt falikapcsolóval és/vagy távirányítóval kényelmesen vezérelheti. 

Sőt, napellenzőjét akár automatizálhatja is a megfelelő szenzorok felszerelésével, intelligens működéssel felruházva a szerkezetet. Így a motorizált napellenzők képesek a különböző időjárási viszonyokra maguktól reagálni és szükség szerint fel- és letekerni a ponyvájukat. A napellenzők működését összehangolhatja a redőnyökkel, zsaluziákkal is.

Egy intelligens termosztát segítségével még a hűtést/fűtést is szabályozhatja a napsütésnek megfelelően a napellenző által árnyékolt helyiségekben. Beállíthatja például, hogy nyáron erős napsütés esetén a napellenző automatikusan kizárja a napsugarakat, miközben a klíma is kisebb teljesítményre kapcsol. Emellett napellenzőjét akár távolról, az okostelefonja segítségével is vezérelheti. 

Ezekkel az okos megoldásokkal nemcsak a minőségi napellenzők élettartamát növelheti meg, de a rezsiköltségeken is rengeteget spórolhat! Így mindenképpen érdemes a cégnél rákérdeznie arra, hogy a napellenzők motorizálhatóak, automatizálhatóak-e.

A napellenzők hosszú életének egyik titka a megfelelő karbantartás

Érdemes tudni, hogy a rendszeres karbantartás és tisztítás minőségi napellenzők esetében is elengedhetetlen.

Ezért 2-3 évente javasoljuk a napellenzők átnézetését szakemberek által, akik ellenőrzik a csavarokat és speciális kenőanyaggal kezelik a mozgó alkatrészeket.

Minőségi termékek esetében a ponyvák speciális szennytaszító kezelést kapnak, valamint gombásodás- és algásodásgátlóval kezelik őket. Ennek köszönhetően a minőségi napellenzők tisztítása gyors és egyszerű: a ponyvákat Önnek csupán portalanítania kell kisnyomású kerti slaggal, majd szárítással.

Minőségi napellenzők – Hosszú távú befektetés

Mindegy, hogy a napellenzők erkélyre, teraszra, családi ház vagy iroda árnyékolására készülnek – ha minőséget vásárol, biztos lehet benne, hogy hosszú éveken keresztül élvezheti a hűs árnyékot anélkül, hogy akár egy forintot is költenie kéne bármilyen javítási munkára. Akár könyökkaros napellenzőre, akár ablak-/balkonnapellenzőre vagy télikert-árnyékolóra van szüksége, az Árnyékolás.hu termékeit és szolgáltatásait választva nem nyúlhat mellé. A személyre szabott, tökéletes végeredményt saját, korszerű technológiával felszerelt telephelyünk és több mint 30 év tapasztalatán nyugvó szakértelmünk garantálja. A napellenzőinkhez felhasznált minőségi alapanyagok a világ vezető beszállítóitól származnak, így a napellenzők tartóssága garantált! Ennek köszönhetően az általunk készített és telepített napellenzők a Földközi-tenger országaitól Ausztráliáig, a legszélsőségesebb időjárási körülmények között is bizonyítottan megállják a helyüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük